Wel of niet doen: je kindje bij jullie op de kamer laten slapen?

Een van de eerste keuzes waar je als kersverse ouder mee te maken krijgt, is waar je baby slaapt. Kies je ervoor om je kindje bij jou op de kamer te laten slapen of geef je hem meteen een eigen kamer? Er zijn veel meningen over, maar uiteindelijk is het een persoonlijke keuze die afhankelijk is van jullie situatie, voorkeuren en de behoeften van je kindje. In deze blog bekijken we de voordelen, nadelen en praktische tips om samen te slapen.

Voordelen van samen slapen

Veel ouders kiezen ervoor om hun baby in de eerste maanden op hun kamer te laten slapen, en daar zijn goede redenen voor. Allereerst kan het de band tussen ouder en kind versterken. Je bent namelijk altijd dicht bij je baby, en daardoor is het makkelijker om signalen op te pikken. Huilt je kleintje omdat hij honger heeft of even troost nodig heeft? Dan ben je er meteen bij.

 

Wist je dat er zelfs gezondheidsvoordelen zijn? Onderzoek wijst uit dat het risico op wiegendood afneemt als baby’s de eerste zes maanden – en bij voorkeur het eerste jaar – op de kamer van hun ouders slapen. Dit komt onder andere doordat je dan gemakkelijker merkt of je baby nog goed ademt en beweegt.

 

Ten slotte is het praktisch gezien ook gewoon handig. Midden in de nacht voeden of een tutje teruggeven wordt een stuk makkelijker als je niet eerst een koude gang door hoeft. Je kan ook een wiegje naast jullie boxspring bed zetten. Zo blijft iedereen comfortabel, veilig en ligt je baby toch dichtbij. 

Nadelen: waar loop je tegenaan?

Maar eerlijk is eerlijk: samen slapen kan ook nadelen hebben. Als je een lichte slaper bent, kan elk zuchtje of kreuntje van je baby je uit je slaap houden. En net zoals wij, kunnen baby’s soms grappige (en luide!) geluidjes maken in hun slaap.

 

Ook voor je eigen relatie kan het een uitdaging zijn. Want je slaapkamer is dan niet langer een plekje alleen voor jullie tweeën, wat invloed kan hebben op je privacy en intimiteit. Bovendien kan het hoe langer hoe moeilijker zijn om weer naar een situatie te gaan waarin je baby op z’n eigen kamer slaapt, omdat het afscheid dan vaak lastig wordt.

Praktische tips om samen slapen fijn te maken

Als je ervoor kiest om je baby bij jullie op de kamer te laten slapen, zijn er een paar dingen die het leven makkelijker maken. Zorg om te beginnen voor een veilige slaapomgeving: een stevig matras, geen losse dekens of knuffels in het wiegje, en het wiegje of co-sleeper op de juiste hoogte.

 

Daarnaast is een donkere en rustige kamer belangrijk voor de nachtrust van iedereen. Rolgordijnen kunnen ervoor zorgen dat het lekker donker blijft, ook in de vroege ochtend. Dit kan niet alleen helpen om je baby langer te laten slapen, maar ook jezelf wat extra rust geven.

 

En, misschien wel de belangrijkste tip: volg je eigen gevoel. Wat voor de een werkt, hoeft voor jou helemaal niet ideaal te zijn. Je mag experimenteren en kijken wat het beste bij jullie gezin past.

Overgang naar een eigen kamer

Op een gegeven moment komt er natuurlijk wel een moment dat je baby zijn eigen plekje krijgt. Voor veel ouders is dit een emotionele stap, maar het kan ook bevrijdend voelen. Je krijgt je slaapkamer terug en je kindje leert om zelfstandig te slapen.

 

Een geleidelijke overgang kan hierbij helpen. Begin bijvoorbeeld met dutjes overdag in de eigen kamer, zodat hij of zij kan wennen aan de nieuwe omgeving. Zorg ervoor dat de kamer een vertrouwde en veilige plek is en je kindje zal zich er snel genoeg thuis voelen.