Waarom moet je je medicijnen regelmatig controleren en bijwerken?

We nemen allemaal wel eens een Dafalgan tegen de hoofdpijn of een vitamine supplement om ons weer beter in ons vel te voelen. Toch is het zeer belangrijk om op te letten, want medicatie en supplementen zijn niet eeuwig houdbaar. Ook verzorgingsproducten, crèmes en make-up hebben een vervaldatum. Het is ook belangrijk om op tijd te controleren of je nog genoeg over hebt, zodat je niet zonder valt. Wanneer je zonder zou vallen, is het eigenlijk heel makkelijk om online te bestellen. Dan wordt het gewoon bij je thuis geleverd. Pazzox is zo’n online apotheek waar je zowel medicatie tegen je allergie als allerlei verzorgingsproducten vindt. Pazzox informeert jou graag meer over de risico’s van vervallen medicijnen en hoe dit makkelijk op te lossen is!

Waarom is het belangrijk om jouw medicijnen te controleren?

Zo voorkom je een allergische reactie

Sommigen zijn allergisch voor bepaalde stoffen. Als je weet dat je allergisch bent, check dan ook telkens in de bijsluiter van een medicijn, supplement of verzorgingsproducten of ze die stof bevatten. Zo kan jij al een allergische reactie voorkomen. Bespreek daarom zeker met jouw arts of apotheker voordat je nieuwe medicijnen of supplementen neemt of je daar niet allergisch aan bent.

Mogelijke bijwerkingen

Er is altijd een mogelijkheid dat er bijwerkingen optreden bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Lees vooral eerst de bijsluiter, zodat wanneer je een bijwerking ervaart je contact kan opnemen met jouw arts.

Verandering in gezondheidstoestand

Jouw gezondheidstoestand verandert continu, merk je dat je na het nemen van de medicatie je nog steeds niet goed voelt? Dan is het belangrijk om jouw huisarts te contacteren. Je zal wellicht andere medicijnen krijgen.

Ze vervallen

Medicijnen hebben vaak een vervaldatum, wat betekent dat ze na een bepaalde datum niet meer mogen worden gebruikt. Deze datum wordt bepaald door de fabrikant en staat op de verpakking van het medicijn vermeld. Wanneer een medicijn vervalt, kan de werkzaamheid en veiligheid ervan niet meer gegarandeerd worden. Daarom is het belangrijk om medicijnen niet meer te gebruiken nadat ze vervallen zijn.. Dit is een belangrijke reden om jouw medicijnen en supplementen regelmatig te controleren en te vervangen.

Hoe voorkom je vervallen medicatie?

Bekijk als eerste de vervaldatum op de medicatie, schrijf vervolgens die vervaldatum op in jouw agenda een week voordat het vervalt. Zo zal je ook op tijd doorhebben wanneer je nieuwe moet kopen. Dit kan dan makkelijk online bij een online apotheker!

Ook hebben wij nog een tip voor de bewaarbaarheid van verzorgingsproducten. Kijk hoelang het product goed blijft, meestal is dat een jaar. Plak dan een etiketje op het product met de datum van wanneer je het opent en wanneer het zou vervallen. Zo hou je dat makkelijk bij. Zet dit ook weer even in je agenda zodat je niet zonder komt te vallen en vergeet dan niet om gewoon een bestelling online te plaatsen.