Waarom zijn legpuzzels zo leuk?

De legpuzzel, wie is er niet groot mee geworden? Of je nu een fanatieke hobby-puzzelaar bent of er eigenlijk niet zo veel mee hebt – iedereen herkent de vierkant-met-ronde vormpjes onmiddellijk. Wat maakt de legpuzzel zo populair? Met andere woorden: waarom is het leggen van een puzzel zo leuk?

De cognitieve inspanning loont

Het leggen van een puzzel daagt de hersenen uit. Correct legpuzzelen vraagt dat je goed kijkt en geduld opbrengt. Je begint met twee of drie bij elkaar passende stukjes – en werkt langzaam naar grotere stukken toe. Alleen of in een groep. Als twee grotere stukken puzzel eindelijk aan elkaar gepast kunnen worden, eureka! Er komen beloningstoffen in de hersenen vrij, wanneer het resultaat zichtbaar wordt. Juist omdat je er tijd en moeite in moest steken.

Groot en klein voor jong en oud

Voor de kleinsten zijn er legpuzzels in grote, handzame stukken. Van duidelijke, kleurrijke platen die aansprekend zijn voor kinderen. Voor een kind is de ontdekking dat twee stukken precies in elkaar passen een groot feest. En al helemaal als ze een compleet plaatje rond weten te krijgen.

Voor volwassenen bestaan er enorme puzzels met meer dan 40.000 stukken. Veel gebruikelijker zijn puzzels van bijvoorbeeld rond de 500 of 1000 stukken.
Hoe groter de puzzel, hoe groter de beloning als hij eindelijk af is. Mits je tenminste het geduld opbrengt.

Puzzelen: alleen of samen?

Het leuke aan puzzelen is dat je het zowel alleen als samen kunt doen. Voor jezelf is het een project waar je soms weken aan werkt. Met elkaar puzzelen is ook nog gezellig. Je doet het samen als vrijetijdsbesteding en werkt aan een gezamenlijk project. Dat schept een band.

Grote keuze uit kleurrijke platen

Een ander aantrekkelijk aspect van legpuzzels is, dat je zo veel keuze hebt. De afbeeldingen zijn vaak erg mooi en leuk. Door te puzzelen kun je zelf iets moois maken dat je aan de wand kunt hangen als decoratie. Zelfs als je niet overweg kunt met penseel of fotocamera. Bovendien is er een grote keuze aan afbeeldingen. Van zowel klassieke schilderkunst tot drukke kleurrijke cartoons waarop van alles te ontdekken valt… Van mooie foto’s van pittoreske oude gebouwen tot schattige jonge dieren en nog veel meer. Natuurlijk komen er ook steeds meer afbeeldingen bij. Wanneer je puzzel bijna af is ligt de beloning al in het verschiet: het mogen uitkiezen van een mooie, nieuwe plaat.