Hoe vind je een goede kraamverzorgende

Ben je zelf zwanger en wil je het liefst thuis bevallen? Of wil je al zeker zijn voor de bevalling dat je een vriendelijk en professioneel gezicht ziet die je erbij helpt? Werken in de kraamzorg is een intensieve maar zeer waardevolle job die voor meer mensen is weggelegd dan je denkt.

Opleiding tot kraamverzorgende

Om officieel kraamverzorgende te worden, moet je een opleiding volgen van ten minste 1,5 jaar. Je kan ook een bachelor tot kraamverzorgende volgen die zo’n 3 jaar duurt maar aangezien er zo’n hoge nood is aan meer kraamverzorgers, zijn er kortere en intensievere opleiding gemaakt om deze nood in te willigen. Alle kraamverzorgers zijn dus opgeleid om beginnende moeders te helpen bij de bevalling en hoe de baby erna op de correcte en meest veilige manier te verzorgen. Aangezien de opleiding niet enkel theoretisch is maar vooral ook zeer praktisch is ingesteld, kunnen ook beginnende kraamverzorgers al met veel vertrouwen en expertise alle moeders helpen.

Ervaring kan helpen maar maakt niet uit

Aangezien alle kraamverzorgers in hun opleiding al stage doen en veel op de werkvloer staan, zijn alle kraamverzorgers perfect opgeleid om beginnende moeders in alle veiligheid te helpen. Natuurlijk helpt het om iemand te vinden die al veel langer ervaring heeft. Hoe meer ervaring, hoe beter natuurlijk aangezien er zich dan al meerdere situaties hebben voorgedaan en er dus ook beter geweten is hoe te reageren op alle situaties. Echter zijn de standaard methoden die moeten worden aangeleerd, al geweten en meerdere keren uitgevoerd door ook startende kraamverzorgers. Deze laatste hebben ook alle nodige expertise maar verdienen nog iets minder doordat ze minder ervaring hebben in de sector. Afhankelijk van je budget, weet je dus beter wat te kiezen. Ook al heeft ervaring geen invloed op skills.

Genoeg werk

Er zijn momenteel een overvloed aan vacatures voor kraamverzorgenden. Er is namelijk een groot tekort in ziekenhuizen. Hierdoor is er een nieuwe opleiding gemaakt van 1,5 jaar zodat er meer mensen geneigd zouden zijn deze job uit te oefenen én zodat ze ook sneller op de werkvloer staan. Werken in de kraamzorg is een heel mooie job waarbij je beginnende moeders, maar ook vaders, helpt in de verzorging van hun pasgeboren baby. Als jonge moeder en vader is dit heel belangrijk om zo een zelfzekerder gevoel te krijgen bij het opvoeden en verzorgen van je kind. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden waarbij je als beginnende moeder geholpen kan worden. Bekijk meer op gespecialiseerde websites en blogs voor jonge moeders.