Douchen met je baby: zo pak je dat aan

Samen douchen is misschien iets waar je al sinds de kraamweek naar uitkijkt, maar stiekem niet durft te doen. Wat als je dat glibberige lichaampje misschien uit je handen laat glijden? En wat nou als iets van jouw shampoo in zijn of haar oogjes terecht komt? Hoe kleed je hem vervolgens weer aan? Hoe doe je dit in vredesnaam wanneer je alleen bent?

Douchen met een baby lijkt misschien onmogelijk. Toch zijn er genoeg vaders en moeders die dit regelmatig doen. Het is makkelijker dan je denkt en je kunt het ook echt alleen doen. Nieuwsgierig geworden? Met behulp van de volgende tips gaat dit jou voortaan ook zeker lukken.

Leg alles van tevoren klaar

Als je alleen doucht en je iets bent vergeten, loop je gerust nat naar een andere kamer om het te pakken. Met een baby wil je dit natuurlijk niet. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Bedenk goed wat je allemaal nodig hebt en zet dit klaar. Denk aan een aankleedkussen, een badcape, eventueel al kleertjes voor je baby, een badjas voor jou, handdoeken, shampoo, enzovoorts. Op die manier weet je zeker dat je er straks niet uit hoeft met een kleine baby op je arm.

Een kruik of verwarming

Houd er rekening mee dat vooral een jonge baby door het douchen erg snel afkoelt. Zeker wanneer deze niet direct wordt aangekleed. Daarom is slim om de (vloer)verwarming voor het douchen even goed omhoog te zetten. Zo is de ergste kou al uit de ruimte. Je kunt er ook voor kiezen om één of twee kruiken te maken. Leg tevens warme doeken en een mutsje klaar, zodat je je kindje straks in een heerlijk warm coconnetje kunt leggen.

Gebruik een aankleedkussen

Een aankleedkussen is je allerbeste vriend tijdens het douchen. Je kunt deze gebruiken om je kindje op te leggen als jij je even snel afspoelt of aan moet kleden. Op het aankleedkussen leg je een heerlijke warme badcape waar je je kind in wikkelt. Denk ook aan een mutsje en eventueel een extra dekentje die je over je kleintje kunt leggen. Zo blijft hij heerlijk warm. Waarschijnlijk zal hij na het douchen al rustig zijn geworden en zal hij heerlijk genieten van het geluid van de druppels van de douche. Dit geeft jou tijd om snel je haar te wassen – geen shampoo in de ogen van je kindje dus –  en je aan te kleden. Vervolgens kan je je kind in de badkamer aankleden of de aankleedkussen weer meenemen naar zijn eigen kamer.

Meer grip

De grootste angst tijdens het douchen is toch wel dat je je baby laat wegglijden. Je kunt ervoor kiezen om een hydrofiele doek om je arm te slaan. Op die manier ontstaat er meer grip. Er zijn ook speciale grote handschoenen die je tijdens het douchen kunt gebruiken. Zo is de kans op vallen heel klein.

Pas ook op met de gladheid in de badkamer. Weet je dat de tegels vaak snel glad worden en ben je al eerder uitgegleden? Overweeg dan om waterschoentjes te kopen. Dit wil je immers niet meemaken met een kleintje op je armen.