Vanaf welke leeftijd kan een kind alleen thuis blijven?

Een kind helemaal alleen thuis laten is geen gemakkelijke beslissing. Zelfs niet als je een behoorlijk capabel kind hebt en wanneer je reis naar de supermarkt slechts een paar minuten duurt.

Om jouw kind deze verantwoordelijkheid te geven om even alleen thuis te zijn, is genoeg reden om elke ouder bezorgd te maken. En dan vooral in die grijze periode waarin een kind tussen de 9 en 12 jaar is. Dus wanneer ze geen klein kind meer zijn, maar ook nog geen volwaardige tiener.

Wat de wet zegt over een kind alleen thuis laten

Er zijn in België en Nederland geen wettelijke regels opgesteld over na welke leeftijd een kind alleen thuis mag blijven. Er is daarentegen wel een wet die vertelt dat het verboden is om een hulpbehoevend kind alleen te laten. Dus komt het erop neer dat zolang jouw kind nog niet (helemaal) voor zichzelf kan zorgen, je deze in principe niet alleen thuis mag laten.

Een ‘volwassenheid controle’

Er is dus niet echt een concrete wet die bepaalt hoe oud een kind moet zijn om alleen thuis te blijven. Die beslissing wordt dus aan het oordeel van de ouders overgelaten. De meeste experts zeggen dat het op de leeftijd van 10 of 11 jaar oké is om een kind overdag gedurende een korte periode (van minder dan een uur) alleen te laten. Maar een kind mag nooit alleen thuis worden gelaten als het zich hier niet prettig bij voelt, ongeacht de leeftijd. Ook al denk jij als ouder dat het wel kan. 

De voorbereiding voordat jij je kind alleen laat

Als je van plan bent om jouw kind alleen thuis te laten, dan moet je:

  • Een telefoonnummer achterlaten en ervoor zorgen dat je meteen kunt reageren
  • Een extra contactnummer verstrekken van iemand die je vertrouwt, voor het geval je kind geen contact met jou kan opnemen
  • Voordat jij vertrekt met je kind praten over hoe deze veilig thuis kan blijven. Zeggen dat ze de deur niet moeten openen of vreemden in huis mogen uitnodigen
  • Zorgen dat gevaarlijke voorwerpen zoals lucifers en messen buiten bereik zijn, en dat alle medicijnen plus giftige stoffen zich in een afgesloten kast bevinden
  • Duidelijke instructies verstrekken over wat te doen in geval van nood (zoals een brand)
  • Ze vertellen hoe laat je terug bent, en dit ook echt doen en niet te laat te komen
  • Ervoor zorgen dat ze toegang tot voldoende eten en drinken hebben
  • Vertellen dat ze zonder jouw toestemming geen andere vrienden/vriendinnen in huis mogen halen
  • Ervoor zorgen dat je gedurende deze tijd geen geplande leveringen aan huis hebt

Mogelijke algemene richtlijnen om je kind alleen te laten

Als laatste vind je hieronder enkele algemene richtlijnen die je met betrekking tot de leeftijdscategorie zou kunnen volgen. Dit bij het overwegen wanneer jij jouw kind alleen thuis kunt laten:

  • Tot 8 jaar. Mag zeker niet alleen worden gelaten. Dit houdt ook in dat een kind niet zonder toezicht in een auto, speeltuin of achtertuin achtergelaten mag worden
  • 8 tot 10 jaar. Mag absoluut niet langer dan 1½ uur alleen gelaten worden en enkel overdag of in de heel vroege avonduren.
  • 11 tot 12 jaar. Mag tot maximaal 3 uur alleen worden gelaten, maar niet ‘s avonds laat of in omstandigheden die een ongepaste verantwoordelijkheid vereisen
  • 13 tot 15 jaar. Mag zonder toezicht alleen gelaten worden, maar niet ‘s nachts
  • 16 tot 17 jaar. Mag zonder toezicht alleen worden gelaten. In sommige gevallen zelfs voor twee nachten. Wil je een kind of puber ’s nachts alleen laten dat is de voorwaarde dat je de kinderen niet meer naar bed hoeft te brengen. Ze kunnen zich dan al een beetje zelfstandig redden.

Het is uiteindelijk zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kind zich gelukkig en veilig voelt om (even) alleen gelaten te worden. Anders moet je absoluut andere regelingen treffen of iemand regelen die je vertrouwt om voor je kind te zorgen.