Waarom is mijn kind zo vaak verkouden?

Allereerste kunnen we je vertellen dat het volkomen normaal is dat jouw kind elk jaar meer keren een verkoudheid krijgt. Acht keer per jaar is echt geen uitzondering. Dit komt omdat het immuunsysteem van een kind zich nog steeds aan het ontwikkelen is.

Al deze jonge kinderen hebben immers nog geen immuniteit opgebouwd tegen de meer dan 100 verschillende verkoudheidsvirussen die er zijn. Als je op een gegeven moment wel een verkoudheidsvirus onder de leden hebt gehad, dan word je immuun voor die specifieke ziektekiem. Dat is dan ook de reden waarom kinderen veel minder verkouden worden naarmate ze ouder worden.

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen (ziektekiemen) die de neus, keel en sinussen infecteren. Zo’n verkoudheid komt het meest in de herfst en winter voor wanneer de mensen binnenshuis zijn en in nauw contact met elkaar staan.

Hoe verspreidt een verkoudheid zich?

Een kind kan door broertjes en zusjes, ouders, andere familieleden, speelkameraadjes of verzorgers verkouden worden. Deze ziektekiemen verspreiden zich meestal op één van de volgende drie manieren:

  • Direct contact. Bijvoorbeeld door een kus, aanraking of handen vasthouden met een besmet persoon. 
  • Indirect contact. Door een stuk speelgoed, een deurknop of een gebruikte tissue aan te raken dat eerder door een geïnfecteerd persoon aangeraakt is. Sommige ziektekiemen, waaronder ziektekiemen die diarree en verkoudheid veroorzaken, kunnen vele uren op oppervlakken in leven blijven.
  • Door de lucht. Wanneer een besmet persoon hoest of niest, dan kunnen die druppels van het hoesten of niezen de neus of mond van een ander bereiken.

Hoe weet ik of mijn kind verkouden is?

De belangrijkste symptomen van verkoudheid zijn onder meer:

Een loopneus of verstopte neus, niezen, hoesten, hoofdpijn, een milde keelpijn, het verlies van eetlust, vermoeidheid (of moe zijn), en een lichte koorts.

Het verschil tussen verkouden zijn en de griep hebben

Het influenza (griep)virus veroorzaakt daarentegen een hoge koorts, met hoesten en lichaamspijnen. Het slaat ook sneller dan een gewone verkoudheid toe en zorgt ervoor dat mensen zich slechter voelen. Kinderen die enkel een verkoudheid hebben, zijn veelal nog met voldoende energie om te spelen en hun dagelijkse routines vol te houden. Maar de kinderen met griep liggen meestal in bed.

Hoe behandel je een verkoudheid bij een kind?

Er is geen remedie voor de gewone verkoudheid. De meeste kinderen herstellen gelukkig vanzelf hiervan. Antibiotica werkt niet tegen virale infecties, dus wordt dit ook niet voorgeschreven. In plaats daarvan is de behandeling meer gericht op het helpen verlichten van de verkoudheid symptomen totdat de ziekte voorbij is.

Om ook jouw kind te helpen zich beter te voelen:

  • Geef je jouw kind voldoende vocht, zoals water, elektrolyt oplossingen, appelsap en warme soep. Dit helpt om uitdroging te voorkomen.
  • Zorg je ervoor dat jouw kind voldoende rust krijgt.
  • Houd je jouw kind uit de buurt van tabaksrook. Want rook verergert de irritatie in neus en keel.
  • Laat je jouw peuter of kleuter net zolang thuis tot het 24 uur koortsvrij is.
  • Gebruik je ‘s nachts een koele nevel bevochtiger in de kamer van jouw kleintje om het ademen te vergemakkelijken.

Het wel of niet toepassen van kindermedicatie

Let op! Je kunt soms kindermedicatie voor symptomen gebruiken. Geef echter geen medicijnen tegen de hoest en/of verkoudheid aan een kind jonger dan 4 jaar, tenzij er expliciet aangegeven wordt dat dit mogelijk is. En bespreek zonder meer alle mogelijke vrij te verkrijgen producten met je huisarts voordat je deze daadwerkelijk gebruikt.

Over het algemeen mogen kinderen geen medicijnen tegen een hoest gebruiken. Hoesten is per slot van rekening de natuurlijke manier van het lichaam om het lichaam te assisteren het verkoudheidsvirus kwijt te raken. Het is dus oké om je kind te laten hoesten, tenzij het in nood verkeert.

Hoe een verkoudheid te voorkomen

Je kleintje kan de verkoudheidsvirussen nog niet zo goed afweren als dat een volwassene dat kan. Je kunt jouw kind gelukkig wel een beetje tegen het oplopen van een verkoudheid schermen. En helpen om zich beter te voelen wanneer hij of zij toch een verkoudheid onder de leden heeft. Handen wassen is uiteindelijk de beste verdediging tegen een verkoudheid. Leer je kind dit dus na elk toiletbezoek te doen, plus voor elke maaltijd en na het spelen op school of thuis.