kleine-jongern-met-zonnebril-bij-motor

Gids voor motorrijden met een kind achterop

Als de ouders grote motorliefhebbers zijn, dan willen de kinderen van hen natuurlijk ook zo snel mogelijk mee op de motor. Er zijn echter een aantal belangrijke dingen om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat de reis voor zowel het kind als de ouder plezierig is.

De twee wettelijke regels voor een kind achterop

Als eerste is het belangrijk om te weten dat de Nederlandse wet geen minimale leeftijdseisen stelt om als kind op een motor mee te mogen rijden. Er zijn maar twee regels: 

  1. Het kind heeft een eigen zitplaats achterop de motor en komt met de voeten bij de voetsteunen. 
  2. Het kind draagt een passende en goedgekeurde motorhelm.

Geen minimumleeftijd

De wet spreekt dus niet over een minimumleeftijd van het kind of de beschermende kleding die het maar beter wel kan dragen. Dit valt allemaal onder de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Maar het hebben van een kind als passagier op een motor vereist absoluut een behoorlijke voorzichtigheid plus een flink verantwoordelijkheidsgevoel van de bestuurder.

Het is dus aan te bevelen om zelf de beste en veiligste maatstaven te hanteren. Je moet er allereerst absoluut zeker van zijn dat jouw kind mentaal en fysiek in staat is om op de motor mee te rijden. Een kind moet zich goed kunnen vasthouden en de gevaren van het niet vasthouden begrijpen.

Een kinderzitje

Om deze reden wordt het dan ook aangeraden om enkel kinderen ouder dan 10 tot 12 jaar ‘los’ achterop de motor mee te nemen. De jongere kinderen wiens voeten niet bij de voetsteunen kunnen, hebben een speciaal kinderzitje (van bijvoorbeeld Stamatakis) nodig. Zo’n speciaal zitje kan in slechts een paar eenvoudige stappen veilig aan de meeste motorfietsen bevestigd worden.

Kinderhelmen

Een kinderhelm voor op de motor moet de juiste maat hebben want het kan anders gevaarlijk zijn bij een val. Deze helm moet echt speciaal voor kinderen zijn want de nekspieren van een kind zijn nog niet volledig ontwikkeld. Een helm voor volwassenen kan bij een kind pijn veroorzaken of, in het geval van een ongeluk, zelfs wegglijden en haar beschermende werking verliezen!

Motorkleding voor kinderen

Elke passagier, dus ook een kind, moet met de juiste kleding op de motor beschermd worden. Gelukkig bieden veel (online) motorzaken tegenwoordig motorkleding aan, die speciaal voor kinderen is gemaakt. De kleding moet uiteraard goed passen.

Verder is het prettig om te weten dat textiel kleding met slijtvaste vezels, zoals Cordura, de beste bescherming en meer flexibiliteit biedt dan de leren kleding. Deze kleding is ook voor alle weersomstandigheden geschikt, biedt vaak een uitneembare binnenvoering en is simpel in de breedte te verstellen.

Stevige maar in ieder geval halfhoge schoenen, of nog beter laarzen voor de jonge motorrijders zijn essentieel. En ook de kinderhandschoenen met de juiste bescherming zijn zeker aan te raden.

Ouders die hun kind voor de eerste keer mee willen nemen, kunnen speciale kindermotorkleding huren of deze tweedehands kopen. 

Een intercom

Kinderen willen graag communiceren. De aanschaf van een motorintercomsysteem is daarom zeker aan te raden. Op deze manier kan de bestuurder, indien nodig, eenvoudig met het kind praten en tijdig op eventuele behoeften reageren. Het gebruik ervan moet wel vooraf geoefend worden.

Enkele extra tips

  • Je moet het niet overdrijven als je voor het eerst met een kind achterop op een motor rijdt. Een klein rondje is al voldoende om hen eraan te laten wennen. 
  • Laat je oudere kind vóór de eerste rit zien hoe de motorfiets werkt en waar op gelet moet worden. Doe dit zonder enige angst te zaaien. Een kind moet zich immers altijd veilig voelen en plezier tijdens de motortocht hebben.
  • Een gezamenlijke trip moet bovendien goed doordacht en prima voorbereid zijn. 
  • Houd er verder rekening mee dat het voor een kind vermoeiend kan zijn om een lange rit vol te houden. Bij een iets langere trip helpt een korte (etens-)pauze tussendoor, waarin het kind kan melden of hij of zij het nog leuk vindt en of deze zich prettig voelt.
  • Je kunt eventueel een afspraak over een klopsignaal maken, zodat het kind simpel kan aangeven wanneer het graag wil stoppen. 
  • Houd als laatste altijd een defensieve rijstijl aan wanneer een kind met je meerijdt, want de veiligheid van het kind staat voorop! 

Op deze manier zal je de volgende generatie zeker enthousiast voor je eigen passie maken!