Tot welke leeftijd breng je kinderen naar bed?

Er is geen vast antwoord op de vraag wanneer je moet stoppen met je kinderen naar bed te brengen. Het hangt af van de leeftijd, het temperament en de slaapgewoonten van het kind. In deze blogbijdrage gaan we dieper in op hoe en wanneer je kinderen naar bed brengt.

De eerste jaren

Kinderen tot 4 jaar hebben nog veel slaap nodig. Ze slapen dan ook vaak nog overdag. Het is belangrijk dat ze een regelmatig slaapritme hebben. Dit betekent dat ze elke dag op dezelfde tijd naar bed gebracht moeten worden. Natuurlijk hebben ze hier begeleiding bij nodig.

Kinderen op de basisschool en hun bedtijd

Kinderen van de basisschool hebben vanaf vier jaar gemiddeld tien tot twaalf uur slaap nodig. Dit loopt per leeftijd elke keer een beetje af. Op basis hiervan is een overzicht gemaakt van aanbevolen bedtijden.

Leeftijd Bedtijd
4 tot 6 jaar tussen half 7 – 7 uur
7 tot 8 jaar rond half 8 
9 en 10 jaar rond 8 uur
11 en 12 jaar rond half 9 – 9 uur

Een avondritueel voor kinderen

Voor kinderen is het fijn als er een avondritueel is voordat ze gaan slapen. Dit bestaat bijvoorbeeld uit de volgende activiteiten:

  • uitkleden
  • wassen
  • tandenpoetsen
  • in bed gaan liggen
  • verhaaltje voorlezen of zelf lezen
  • licht uit en gaan slapen

Het slaapritueel geeft de kinderen de geborgenheid van wat er gaat komen. Dit is duidelijk voor ze. In dit ritueel kun je kijken wat een kind leuk vind om zelf uit te voeren en dit ook aan te moedigen. Door af en toe te komen kijken en helpen, hou je de controle over het proces.

Kinderen van 8 tot 10 jaar: steeds zelfstandiger

Tussen 8 en 10 jaar kunnen kinderen beginnen om zelf een verhaal te lezen voor het slapen gaan. Ze vinden het vaak nog wel fijn om even te knuffelen of zelf om wat hardop voor te lezen voor een ouder. Rond 10 jaar kunnen kinderen zelfstandig hun tanden poetsen. Hun motoriek is hier dan genoeg voor ontwikkeld. Met die leeftijd kun je ze ook prima een tijd meegeven wanneer ze moeten stoppen met spelen en het tijd is om te gaan slapen.

Zoals je ziet, is geen pasklaar antwoord wanneer een kind alleen naar bed kan gaan. De leeftijd waarop een kind zelf rustig kan worden en zonder hulp in slaap kan vallen, varieert sterk. Als je echter een avondritueel instelt met kalmerende activiteiten zoals voorlezen of slaapliedjes zingen, gaat dit je zeker helpen. En als alles mislukt, is een warme kop melk altijd een goed idee!